Tulburarea de personalitate multiplă sau Tulburarea de identitate disociată

Tulburarea de personalitate multiplă este un subiect care a creat multe controverse. În literatura de specialitate apare sub denumirea de tulburare de identitate disociată deoarece nu există dovezi clare care să releve că întreaga personalitate a unui individ poate fi scindată.

Ce este tulburarea de personalitate multiplă?

Tulburarea de personalitate multiplă (tulburarea de identitate disociată) poate fi definită astfel: prezența la o singură persoană a mai multor identități sau personalități distincte care alternează în controlarea atitudinii și comportamentului subiectului.

Fiecare identitate/personalitate are un nume specific, o anumită vârstă, un anumit istoric, amintiri proprii. De obicei, există o identitate primară care poartă numele obișnuit al persoanei și este dependentă, pasivă și vinovată.

Personalitatea subiecților diagnosticați cu Tulburare de identitate disociată este fragmentată în părți distincte. Fiecare dintre acestea are propriile metode de percepere și interacțiune cu mediul înconjurător. Acestea NU pot comunica una cu cealaltă. Mai mult chiar, pot să nege că au cunoștință una de cealaltă și chiar pot avea atitudine critică una la adresa celeilalte.

Cauze

Încă nu se cunoaște o cauză clară care duce la apariția acestei tulburări. Potrivit unor studii, un procentaj mai mare de 95% dintre subiecții care suferă de tulburare multiplă de personalitate au suferit, în copilărie, o formă extremă de abuz emoțional, fizic sau sexual.

Cercetările din domeniu indică faptul că tulburarea apare ca răspuns de adaptare în confruntarea cu un eveniment traumatizant, în copilărie. Individul aflat într-o astfel de situație va utiliza disocierea ca mecanism de apărare. Prin disociere, amintirile, sentimentele, gândurile și percepția evenimentului care provoacă trauma poate fi separat psihologic. În acest fel copilul va putea să funcționeze ca și cum experiența nu ar fi avut loc.

Copilul va încerca să se adapteze la această situație dureroasă prin crearea unei noi personalități.

Însă, abuzul nu este singura cauză a apariției acestei tulburări.

Semne care pot indica prezența unei Tulburări de personalitate multiplă

  • Subiecții diagnosticați cu Tulburare de identitate disociată pot avea comportamente considerate bizare pentru cei din jurul lor.
  • Persoana va experimenta două sau mai multe personalități diferite, fiecare având o modalitate proprie de a gândi și de a se manifesta.
  • Un anumit tip de personalitate poate fi activată de anumite circumstanțe.
  • Individul va avea ”goluri” de memorie frecvente. Poate uita numele unor persoane, locuri sau evenimente.
  • Pot exista persoane din jur care i se vor adresa folosind prenume diferite.
  • Indivizii pot folosi prenumele ”noi” sau ”el/ea/ei” atunci când face referire la propria persoană.
  • Pot apărea atacuri de panică, fobie, anxietate, comportamente auto-distructive.
  • În unele situații sunt prezente halucinațiile auditive sau vizuale.
  • Dificultăți de concentrare sau atenție.
  • Depersonalizare.
  • Flashback-uri ale situației traumatizante.
  • Frecvente dureri de cap.

 

! Tulburarea de personalitate multiplă afectează 1% din populație.

! Acest tip de tulburare nu are legătură cu schizofrenia.

 

 

Iulia:
Alte articole