”A fost o dată ca niciodată…și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…” Ar fi povestea ideală de dragoste a oricăruia dintre noi. Este absolut normal să ne dorim relații sănătoase, fericite și durabile în timp. Pornim pe un drum alături de partenerul nostru cu gândul că vom fi împreună până la final.
Fiecare om are nevoie de cineva pe care să-l simtă alături, cineva care să-i ofere dragoste, înțelegere și respect. Este o nevoie fundamentală, diferită de restul nevoilor, care ajută la obținerea unei stări de echilibru, de bine interior și de fericire. Apropierea dintre oameni apare din dorința acestora de completare, de satisfacere a unor nevoi.
Este adevărat că fiecare dintre noi percepem sentimentul de iubire diferit. Suntem ființe unice și relațiile pe care le avem sunt unice. La început toate par a fi minunate. Suntem îndrăgostiți și nimeni și nimic nu ne poate schimba starea de bine. Totuși, o relație nu se validează la început, atunci când totul ”avem fluturi în stomac” și viața este ”roz”. Fiecare partener aduce în relație ”bagajul” propriu: trecutul, convingerile, prejudecățile, așteptările și nevoile sale. Când doi oameni aleg să trăiască împreună se îmbină două tipuri de concepții despre viața de cuplu și familie, fapt care poate duce la apariția tensiunilor sau conflictelor.
”Vreau o relație fericită…”
Atunci când apare o neîmplinire, o situație de conflict, o nemulțumire a partenerilor, există tendința de a…suna un prieten sau o prietenă. Însă, așa cum spuneam anterior, fiecare persoană este unică, implicit fiecare relație este unică și este posibil ca strategia perfect funcțională în cuplul meu să nu aibă niciun efect în cuplul altcuiva. Nu există reguli universal valabile, dar există câteva elemente care personalizate ne pot fi de folos.
Fiecare cuplu se va confrunta, cel puțin o dată, cu o situație conflictuală. Important este felul în care reușește să o gestioneze. Este adevărat că energia consumată în găsirea unor soluții sau rezolvarea unor probleme apărute pe drumul nostru împreună, va pune cuplul la încercare. Însă, acum se pot vedea implicarea, asumarea responsabilităților, personalitatea și caracterul fiecăruia.
Este important ca fiecare să se implice în rezolvarea situației cu care se confruntă, folosindu-se de toate resursele de care dispune. Atitudinea față de conflicte și modalitatea de rezolvare a acestora pot reprezenta oportunități pentru îmbunătățirea unei relații de cuplu.
Blocajele apărute în relație pot reprezenta semnale care indică faptul că fiecare dintre cei doi parteneri are propriile așteptări, speranțe, dorințe și aspirații. Uneori acestea pot fi în opoziție și atunci cuplul se confruntă cu o situație mai tensionată. Un conflict nu trebuie privit mereu ca ceva negativ. Poate reprezenta o sursă pentru reevaluarea relației și poate duce la îmbunătățirea ei.
Ce este important pentru partener? Interesul față de viața și sentimentele partenerului, reținerea evenimentelor importante pentru el, cunoașterea preferințelor, aspirațiilor, temerilor și nevoilor acestuia sunt lucruri care fac relația solidă.
Încrederea și respectul reprezintă elementele de bază ale unei relații sănătoase. În timp, pasiunea nu mai este ca la început, însă încrederea și respectul nu trebuie să-și piardă din intensitate.
Se întâmplă, deseori, să nu acordăm atenție lucrurilor mici, de zi cu zi. Nu mereu avem timp pentru o cină romantică sau pentru o ieșire în oraș, însă, interacțiunea zilnică cu celălalt, conversațiile scurte avute seara despre experiențele de peste zi, s-au dovedit a fi extrem de eficiente în menținerea unei relații.
Am întâlnit cupluri care, deși susțin că discută zilnic, pur și simplu nu reușesc să se asculte. Sunt atât de concentrați pe replicile pe care trebuie să le ofere partenerului încăt, atunci când acesta vorbește, își fac strategii despre cum pot să contraatace. Empatia și ascultarea activă vor duce la o conversație reușită.
Vorbeam despre așteptările pe care ni le formulăm, însă, cât de realiste și corecte sunt? Așteptările presupun să primești în măsura în care oferi. Mereu va trebui să existe un echilibru. Într-o relație de cuplu armonioasă, partenerii se completează, se susțin și își oferă unul celuilalt timpul lor. Nu este suficient să-i ceri celuilalt să te înțeleagă, să te asculte, să fie atent la nevoile tale și nu este corect ca, atunci când ”ceva nu merge” să arunci vina exclusiv pe partener.
Relațiile reușite nu se construiesc într-o zi, o lună sau un an ci necesită atenție, efort și asumare din partea fiecăruia. Există cazuri rare în care, atunci când apare o ”ruptură”, vina este doar a unuia dintre parteneri.
Gândirea pozitivă, comunicarea eficientă, respectul reciproc, sunt doar câteva ingrediente utile pentru a contura și trăi o poveste care se va finaliza cu ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…”