Zona de confort poate fi considerată ca fiind o ”bulă” personală în care ne simțim în siguranță. Este locul sigur pe care fiecare dintre noi l-am creat pentru a ne simți protejați de situațiile ce pot cauza suferință.
În zona noastră de confort noi deținem controlul și orice încercare de a ieși din ”bulă” este însoțită de anxietate.
Ce este zona de confort?
Fiecare dintre noi are zona lui de confort, care, de multe ori nici nu este conștientizată. Spațiul meu personal îmi oferă siguranță și mă simt relaxat atât timp cât rămân aici.
Obișnuința și rutina nu mă deranjează deloc. Ba dimpotrivă, orice încercare de a ieși din acest spațiu îmi provoacă teamă. Oricine dorește să intre în zona mea și să-mi strice liniștea este un intrus.
Ce am făcut ieri, fac și astăzi: trezitul la aceeași oră, cafeaua în același loc, ruta mea spre serviciu, timpul meu liber… Sunt activitățile mele normale de zi cu zi. Aș putea spune că s-au transformat în automatisme.
De fapt zona de confort acționează ca o barieră. O barieră pe care tu ți-ai impus-o și peste care pare din ce în ce mai greu să treci. Apare anxietatea de care vorbeam mai sus, iar acest lucru te face să spui ”nu, mulțumesc. Îmi este bine aici.”
”Ieși din zona ta de confort!”
”Dar dacă îmi e așa bine aici, de ce să ies?” Pentru că, deși aici te simți confortabil, nu uita că te afli într-o bulă, un loc care te face să pierzi oportunități, te împiedică să te dezvolți.
Cum poți evolua stând într-un spațiu limitat? Cum poți învăța lucruri noi? Cum poți să-ți învingi temerile?
Trăim într-o societate care se află într-o continuă schimbare. Dacă decizi să rămâi în zona de confort nu vei ține pasul cu schimbarea.
Nu este ușor, dar nici imposibil. Orice schimbare provoacă teamă, pentru că nu știm ce ne așteaptă, dar merită să încercăm.
Părăsirea zonei de confort este o reală provocare. Însă, cu antrenament, cu pași mici și cu voință, se poate. Este o modalitate perfectă de a-ți crește încrederea în tine și te va ajuta să te dezvolți din punct de vedere emoțional.
Închiderea în spațiul tău aduce cu sine scăderea numărului de contacte sociale. Vei vedea că, cu cât rămâi mai mult în spațiul tău, cu atât mai greu îți va fi să ieși.
Greu, dar nu imposibil, părăsirea zonei de confort va aduce cu sine noi oportunități, satisfacții personale și profesionale.
Începe cu lucruri mici. De exemplu, ajungi acasă de la birou, renunță la calculator sau televizor…fă sport: aleargă în parc, mergi cu bicicleta sau orice altceva ai refuzat să faci până acum. Cunoaște oameni noi, planifică-ți o vacanță într-un loc în care nu ai călătorit până în prezent.
Schimbă rutina și bucură-te de noi oportunități. Descoperă-te!