Valentine’s Day – între trecut și prezent. Legenda Sfântului Valentin

Valentine’s Day sau ziua în care se sărbătorește iubirea.

Magazine pline de inimioare, jucării de pluș inscripționate cu mesaje de dragoste, restaurante cu program și meniu special de Valentine’s Day, tricouri și cănuțe cu chipul tău sau al celui iubit…toate acestea sunt din abundență în preajma zilei de 14 februarie. Oare caracterul comercial nu face ca sărbătoarea să își piardă din farmec?

Legenda Sfântului Valentin

 

Valentine's DaySe spune că Sfântul Valentin era un preot creștin care a trăit la Roma în timpul Împăratului Claudius al II-lea. Era considerat protectorul îndrăgostiților deoarece obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini.

Pentru că nu a dorit să renunțe la credința sa, Sfântul Valentin a fost arestat și torturat. Potrivit legendei, în perioada în care a stat închis s-a îndrăgostit de fiica gardianului său, Asterius. Aceasta era oarbă, iar preotul a reușit să-i redea vederea. Din păcate cei doi nu au putut fi fericiți împreună, iar mesajul său de iubire adresat fiicei lui Asterius, semnat ”al tău Valentin”, este considerat a fi primul bilețel de dragoste.

Papa Ghelasie I decide, în anul 496, ca ziua în care Valentin a fost executat să-i poarte numele. Prima reprezentare a Sfântului Valentin apare în Cronica Nuremberg din anul 1493. Se pare că arheologii au descoperit o biserică antică și un mormânt care poartă numele Sfântului Valentin.

De la începuturi și până astăzi…

Se spune că, Lupercalia, sărbătoarea celebrată în Roma Antică între 13 – 15 februarie, reprezintă ”strămoșul” Zilei Îndrăgostiților. În această zi se obișnuia ca numele tuturor fetelor necăsătorite să fie scrise pe bilețele. Acestea erau introduse într-un bol și fiecare bărbat extrăgea câte un astfel de bilet. Fata al cărei nume se afla scris devenea iubita acestuia pentru un an întreg.

În trecut, cu ocazia Zilei de Sfântul Valentin, nobilii englezi trimiteau iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste semnate ”al tău Valentin”. Femeile foloseau acest prilej pentru a face diferite declarații de dragoste.

Prima felicitare ce conținea sugestii de texte de dragoste pentru tinerii lipsiți de imaginație, apare în anul 1979, la o editură britanică.

Anual, în data de 14 februarie, în casa Julietei din Verona, erau trimise peste 1000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera lui Shakespeare.

Astăzi…

 

Valentine's DayBuchete imense de flori, inimioare și jucării de pluș inscripționate, evenimente special organizate pentru îndrăgostiți…dau un aer comercial acestei sărbători.

Valentine’s Day nu este despre cadouri scumpe sau mesaje siropoase ci este un nou moment prielnic pentru a-i arăta celui iubit că îți este drag, că îți pasă de el și de nevoile lui. Oferă-i puțin din timpul tău și poate fi mai important decât orice cadou. Iubirea voastră trebuie cinsită în fiecare zi, nu ocazional…

Da, Valentine’s Day este despre iubire…dar personalizează ziua în funcție de tine și partenerul tău.

     ”Noi toți ne-am născut pentru a iubi. Acesta este principiul existenței noastre și singurul său sfârșit.”

                                                     Benjamin Disraeli

 

Submit a Comment

Your email address will not be published.