Psihodiagnostic si evaluare clinică

Psihodiagnosticul are în vedere investigarea factorilor psihologici relevanți pentru desfășurarea diferitelor activități. Evaluarea psihologică și psihodiagnosticul se realizează atunci când subiectul dorește să afle mai multe detalii despre personalitatea sa, comportamentul specific în anumite context, despre relațiile cu cei din jur sau despre stările sale emoționale la un moment dat sau poate fi solicitată de anumite instituții, medici etc.

Rolul psihologului clinician, în cadrul procesului de evaluare psihologică, este acela de a răspunde la întrebări/cereri specifice și de a ajuta subiectul în luarea deciziilor relevante, iar acest lucru presupune prelucrarea unei cantități mari de date și analizarea și judecarea acestora prin raportare la o cunoaștere din domenii foarte diverse.

Testare psihologică vs. evaluare clinică

Este important să menționăm și să înțelegem că rolul psihologului clinician nu se rezumă la administrarea și prelucrarea datelor obținute în urma aplicării de teste psihologice.

  • testare psihologică = presupune folosirea de teste cu scopul obținerii unor date. Abordarea psihometrică este cantitativă, produsul final al testării psihologice fiind reprezentat de descrieri scurte ale unor abilități sau trăsături, fără a face legătura cu contextul general de viață al individului și fără a se referi la o problemă concretă. Testarea psihologică este foarte utilă atunci când dorim să măsurăm abilități (de exemplu măsurarea inteligenței), însă utilitatea acesteia scade dacă intenția este aceea de a evalua, de exemplu, anumite trăsături de personalitate, deoarece acestea sunt mult mai complexe și este important să fie validate de contextul existențial al subiectului.
  • evaluarea psihologică = presupune evaluarea unui individ într-o situație de viață, astfel încât informațiile obținute în urma acestui proces să poată fi folosite în rezolvarea problemei. Și în cadrul evaluării clinice se folosesc teste psihologice cu rolul de a obține date care ulterior sunt analizate ținând cont de elementele din viața subiectului și punând accentul pe rezolvarea problemei specifice.

De ce este necesară evaluarea psihologică?

Evaluarea psihologică este necesară pentru înțelegerea și evaluarea personalității dar și în rezolvarea unor probleme de viață, ținând cont de contextul social, familial și profesional al subiectului.

Instrumentele de evaluare au un rol esențial în realizarea acesteia, însă, în afara administrării bateriei de teste psihologice, evaluarea clinică presupune și utilizarea interviului structurat și semistructurat, a observației comportamentului, observarea relațiilor interpersonale etc. Rezultatul se va concretiza sub forma unui raport de evaluare clinică ce este înmânat solicitantului.

!! Evaluarea clinică nu presupune obligatoriu continuarea intervenției prin ședințe de consiliere sau psihoterapie.

În cadrul cabinetului puteți beneficia de:

  • evaluarea nivelului cognitiv
  • evaluarea comportamentală
  • evaluarea subiectiv-emoțională
  • evaluarea complexă a personalității și a mecanismelor de coping/adaptare
  • evaluarea psihologică asociată activităților cu cupluri sau familii
  • evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice
  • investigarea și psihodiagnosticul tulburărilor psihice și al altor condiții de patologie care implică în etiopatogeneză mecanisme psihologice
  • evaluarea stării de sănătate mentală, în limita competenţei psihologului, ca precondiţie pentru angajare şi/sau desfăşurarea unor activităţi care impun prin lege examinare psihologică asociată stării de sănătate (ex. testarea profesorilor, a funcţionarilor publici etc.).

Submit a Comment

Your email address will not be published.