Persoanele dificile. Cum gestionăm relația cu o persoană dificilă?

Persoanele dificile apar în viața fiecăruia dintre noi la un anumit moment dat. Fie că vorbim despre un membru al familiei sau despre colegul/colega de la serviciu, cu singuranță cei mai mulți dintre noi am experimentat situații în care cu greu am reușit să stabilim o relație sau să comunicăm eficient cu omul din fața noastră.

Persoanele dificile…

Pot căuta ”nod în papură” și pot da impresia că uneori sfidează logica. Unii dintre ei sunt perfect conștienți de impactul negativ pe care îl au asupra celor din jurul lor, însă nu par a fi deranjați de acest lucru. Alții pot lua remarcile tale ca reproșuri și pot căuta conflicte din orice.

Pentru mulți dintre noi interacțiunea cu o astfel de persoană poate fi frustrantă. Adevărul este că nu e deloc ușor să raționezi cu un om dificil.

Putem include în categoria persoanelor dificile acei oameni care, în permanență, se află într-o stare de neliniște, care simt mereu nevoia să fie în poziție de atac. Alții au impresia că ei știu totul și mereu își dau cu părerea. Ei au tendința de a-i disprețui pe cei care îi contrazic.

Mai sunt oamenii care de cele mai multe ori te fac să nu te simți bine în pielea ta, prin tot felul de remarci sau comentarii răutăcioase.

Persoanele dificileOricum ar fi, majoritatea avem tendința de a evita contactul cu persoanele dificile. Dar ce ne facem atunci când un astfel de om este parte din viața noastră (mama, tata, fratele etc.)? În primul rând, va trebui să înțelegem că oricât de mult ne-am dori, un astfel de comportament nu poate fi schimbat peste noapte. Așa că, un prim pas ar fi să identificăm motivele care duc la apariția unor astfel de comportamente. Cu cât relația pe care o ai cu un astfel de om este mai apropiată, cu atât mai multe poți afla despre factorii care au dus persoana într-un astfel de punct și cum ai putea reuși să faci lucrurile funcționale.

O experiență cu o persoană dificilă poate fi cauzatoare de stres. De exemplu, cercetări recente ale Departamentului de Psihologie Biologică și Clinică de la Universitatea Friedrich Schiller din Germania au indicat că expunerea la stimuli care cauzează emoții negative puternice (emoții care apar și atunci când trebuie să faceți față unor oameni dificili) a determinat creierul participanților să aibă un răspuns crescut la stres. Indiferent că vorbim despre cineva negativist, agresiv sau care se victimizează mereu, cert este că persoanele dificile produc foarte mult stres celor din jurul lor.

Cum gestionăm relația cu persoanele dificile?

Uneori o astfel de relație te face să acționezi într-un mod pe care ulterior îl regreți. Cu toate că ți-ai dori să schimbi comportamentul unui astfel de om, acest lucru nu este posibil deci, ceea ce poți face este să încerci să-ți schimbi modul de abordare a unui astfel de individ.

De-a lungul timpului au fost descrise și experimentate tot felul de tehnici care ne-ar putea fi de ajutor în gestionarea relației cu o persoană dificilă. Iată câteva dintre acestea:

ascultă activ. Ascultarea este extrem de importantă în gestionarea unei astfel de relații. Este cert că fiecare persoană dorește să fie ascultată, așa că, în timp ce faci acest lucru, concentrează-te pe ceea ce individul din fața ta dorește să-ți transmită și nu pe replica pe care tu dorești să i-o oferi.

fi calm. Este ideal să îți temperezi reacțiile emoționale, deși într-o astfel de situație tentația este de a răbufni. Evită să încurajezi acel comportament pe care nu îl tolerezi. Un ton prietenos poate aduce rezultate interesante.

încearcă să nu fii defensiv. Chiar dacă atitudinea defensivă îți poate aduce unele beneficii pe moment, pe termen lung persoanele defensive aleg să nu își exprime într-un mod real gândurile și emoțiile, iar acest lucru va altera relațiile cu ceilalți.

arată-i că poate avea încredere în tine. De cele mai multe ori, persoanele dificile au o imagine de sine scăzută, iar tendința este de a o proiecta pe cei din jurul lor. Dacă vei încerca să le înțelegi și să le oferi sprijinul tău, este posibil ca ei să ajungă să se simtă în siguranță în compania ta.

stabilește limite. Da, este indicat să asculți și să încerci să înțelegi ce a dus la un astfel de comportament, însă este în regulă să-ți stabilești limite peste care nu dorești să se treacă. De exemplu, dacă interlocutorul tău va folosi cuvinte jignitoare la adresa ta este bine să-i spui că nu poți tolera un astfel de limbaj.

nu evita persoana. Încearcă să ai un comportament constant în interacțiunile tale cu o persoană dificilă. A o evita nu este o soluție, iar o posibilă schimbare a ta de comportament poate fi interpretată ca și cum nu ești o persoană demnă de încredere.

concentrează-te pe soluții. Dacă vei analiza foarte mult problema pe care o ai nu faci decât să prelungești stresul și emoțiile negative. Dacă în schimb te vei concentra pe ce ai putea face ca să poți îmbunătăți situația vei reuși să te simți eficient, iar acest lucru reduce stresul.

stabilește un grup de sprijin. Deși pare tentant, uneori nu poți să rezolvi lucrurile de unul singur. Cu siguranță există și alte persoane în jurul tău care au contact cu omul dificil. Uneori, oamenii din anturajul vostru pot vedea soluții la care tu nu te-ai fi gândit.

încearcă să nu judeci. Practic, tu nu ști care este motivul real pentru care o persoană acționează în acest mod. Poate fi o persoană vulnerabilă și folosește acest comportament ca pe un mecanism de apărare.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face atunci când interacționezi cu persoane dificile. Cu răbdare, empatie și puțină compasiune putem găsi calea spre rezolvarea unei situații neplăcute.

 

 

 

 

1 Comment

  1. Sabin Parasca

    Unul din cele mai bune articole,de mare ajutor.
    Am reusit sa observ si niste vulnerabilitati rezolvabile pana si la mine, citind articolul.! wow

    Multumesc din suflet!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published.