Depresia poate fi definită ca o tulburare care implică modificarea dispoziției, lipsa interesului sau plăcerii pentru activități care în trecut erau considerate plăcute, modificări ale apetitului, somnului, sentimente de inutilitate, vinovăție.
Depresia poate să apară la orice vârstă și poate afecta pe oricine, fiind una dintre cele mai răspândite tulburări în întreaga lume. Potrivit statisticilor, 15% dintre oameni suferă cel puțin un episod depresiv de-a lungul vieții.
Deși despre această tulburare circulă tot soiul de legende (cum că ar fi ”la modă să fii depresiv” sau ”este o invenție a oamenilor bogați”), depresia este o afecțiune care netratată corespunzător poate avea consecințe extrem de grave.
La noi în țară cele mai recente statistici indică prezența a aproximativ 2 milioane de cazuri de depresie. În prezent există tratamente, însă dramatic este faptul că foarte mulți bolnavi nu știu că sunt bolnavi sau refuză să accepte diagnosticul.
Episodul depresiv major
Elementul esențial – prezența dispoziției depresive sau a pierderii interesului sau plăcerii pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni, acompaniate de cel puțin patru simptome de depresiei:
- modificări în apetit sau greutate, somn și activitatea psihomotorie,
- modificări în gândire sau luarea unei decizii,
- sentimente de inutilitate sau culpă,
- dificultăți de concentrare,
- energie scăzută,
- idei recurente de moarte sau idei/ planuri/ tentative de suicid.
Episodul depresiv major va fi însoțit de detresă sau deteriorare semnificativă clinic în domeniul social, profesional sau în alte domenii de activitate.
Dispoziția depresivă
- este descrisă adesea, de persoana depresivă, ca o stare de tristețe, disperare, descurajare
- unii pot nega tristețea, alții se plâng că nu mai au sentimente sau sunt anxioși
- prezența dispoziției dpresive poate fi dedusă din expresia facială sau conduită
!!! Nu orice stare de tristețe este patologică.
Pierderea interesului sau plăcerii
- persoanele cu depresie pot relata că se simt mai puțin interesate de hobby-uri, nu mai simt nicio plăcere pentru activități pe care anterior le considerau distractive.
Elemente și tulburări asociate
- tristețe, iritabilitate, ruminații obsesive, anxietate, fobie, preocupări excesive pentru sănătatea fizică
- unele persoane au atacuri de panică, dificultăți în relațiile intime, probleme maritale, probleme profesionale, abuz de alcool sau altă substanță.
Evoluție
- simptomele se dezvoltă de regulă în decurs de câteva zile – săptămâni
- o perioadă prodromală cu simptome anxioase și depresive ușoare poate să preceadă debutul
- durata unui episod este variabilă (un episod netratat poate să dureze 6 luni).
Criterii de diagnostic pentru episodul depresiv major
1.Una sau mai multe dintre următoarele simptome prezente în cursul aceleiași perioade de 2 săptămâni:
!!! Dintre cele 5 este OBLIGATORIU ca un simptom să fie reprezentat de dispoziția depresivă sau de pierderea interesului sau plăcerii!!!
- dispoziția depresivă cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi;
- diminuarea interesului sau plăcerii pentru aproape toate activitățile, aproape în fiecare zi;
- insomnie sau hipersomnie;
- scădere sau creștere în greutate (chiar dacă persoana nu ține dietă) sau scăderea/creșterea apetitului aproape în fiecare zi;
- agitație sau lentoare psihomotorie;
- sentimente de inutilitate, culpă excesivă sau inadecvată, aproape zilnic;
- gânduri recurente de moarte, ideație suicidară sau tentativă de suicid.
2. Simptomele nu îndeplinesc criteriile pentru un episod mixt.
3. Toate aceste simptome cauzează deteriorare semnificativă în funcționarea socială, profesională sau alte domenii de activitate ale individului.
4. Simptomele nu se datorează unei condiții medicale generale și nici efectelor fiziologice directe ale unei substanțe.
5. Doliul nu poate explica mai bine simptomatologia apărută.
!!! Depresia poate duce la suicid. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid anual. Un procent foarte crescut dintre aceștia suferă de depresie.
Tulburarea depresivă majoră
Element esențial – evoluție clinică ce este caracterizată de prezența unuia sau a mai multor episoade depresive majore, fără un istoric de episod maniacal, hipomaniacal sau mixt.
Un episod se consideră terminat dacă o perioadă de cel puțin 2 luni consecutiv nu sunt satisfăcute criteriile pentru un episod depresiv major. În acursul acestor 2 luni, fie există o rezoluție completă a simptomelor, fie pot să existe simptome depresive care nu satisfac criteriile complete pentru un episod depresiv major.
Severitatea episodului poate fi: ușoară, moderată sau severă (cu/fără elemente psihotice).
Dacă în cursul tulburării vor apărea episoade maniacale, mixte sau hipomaniacale, atunci diagnosticul va fi cel de tulburare bipolară. Totuși, dacă episoadele se datorează tratamentului, unei substanțe, condiții medicale generale etc, atunci diagnosticul va rămâne cel de tulburare depresivă majoră și, adițional, se va adăuga diagnosticul de tulburare afectivă cu elemente maniacale sau mixte.
Elemente și tulburări asociate
- tulburarea depresivă majoră este asociată cu o rată crescută de mortalitate (aproximativ 15% dintre cazurile diagnosticate se suicid)
- poate fi precedată de tulburarea distimică
- se poate asocia cu tulburările în legătură cu o substanță, tulburarea obsesiv-compulsivă, panica, anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, tulburarea de personalitate Borderline.
Evoluție
- poate să apară la orice vârstă (vârsta medie de debut = 20 de ani)
- episoadele recurente sunt variabile – cei mai mulți indivizi au un episod unic urmat la mulți ani de un alt episod
- un episod de depresie majoră poate fi rezolvat complet, parțial sau deloc
- studiile arată că stresorii psihosociali (de exemplu, decesul unei persoane dragi, divorțul) joacă un rol important mai ales în apariția primului episod al tulburării.
Depresia este o boală…nu un moft, nu o stare mai puțin bună, nu o fiță etc. Este o boală, la fel ca oricare alta. Este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă și la orice categorie de persoane. Este adevărat că apare în mai mare măsură la femei comparativ cu bărbații. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este a patra cauză de dizabilitate la nivel global, iar, până în anul 2020, va deveni principala cauză.
Sursa: DSM IV