Cum comunicăm cu persoanele semnificative din viața noastră?

Relațiile, indiferent că vorbim despre căsătorie sau o relație de prietenie, implică una dintre cele mai mari provocări pentru fiecare. Există o multitudine de factori care contribuie la succesul unei căsnicii sau a unui parteneriat de lungă durată. Unul dintre factorii cei mai importanți în bunul mers al unei relații este comunicarea – abilitățile de comunicare sau lipsa acestora.

Cum comunicăm cu persoanele semnificative din viața noastră?

În cele ce urmează vom încerca să oferim câteva strategii care ne pot ajuta să comunicăm sănătos cu cei din jurul nostru.

1. Ascultă-l pe cel de lângă tine și ofera-i feedback

comunicareSe întâmplă adesea ca atunci când purtăm o discuție cu o persoană semnificativă pentru noi să nu fim 100% prezenți la discuție. Atenția noastră poate fi ușor distrasă de alți factori sau poate nu ne simțim în stare să reacționăm la emoțiile pe care celălalt le afișează. În cele mai multe cazuri, în timpul unei conversații (de exemplu cu partenerul) nu acordăm suficientă atenție lucrurilor pe care le spune deoarece ne focusăm pe ceea ce noi trebuie să răspundem.

Ce este ascultarea activă?

Ascultarea activă presupune un efort concentrat de a fi atent la ceea ce celălalt spune pentru a putea înțelege exact mesajul transmis. Dacă învățăm să ascultăm activ avem șanse foarte mari să evităm conflictele și neînțelegerile. Pentru a deveni un bun ascultător activ este necesară multă practică. Într-o conversație nu este suficient să auzim doar cuvintele spuse de celălalt ci este foarte important să înțelegem mesajul pe care acesta dorește să-l transmită.

Chiar dacă nu suntem mereu de acord cu ceea ce partenerul nostru de discuție spune, faptul că îi arătăm că am înțeles ce dorește să transmită este benefic pentru relație.

2. Încearcă să eviți critica. Fii blând.

Este important ca, atunci când purtăm o conversație cu partenerul nostru, să facem un efort și să evităm critica. După cum știm cu toții, critica face oamenii să devină defensivi, iar acest lucru va inhiba procesul de ascultare activă și poate atrage furia celuilalt. Nu uita: ”Tonul face muzica”. Folosind un ton respectuos, nici pasiv, nici agresiv, putem face ca dialogul să fie unul productiv.

3. Pentru a te face înțeles de celălalt încearcă mai întâi să-l înțelegi tu

Este evident că atunci când suntem prinși într-un conflict, tot ce ne dorim este să fim auziți și înțeleși. De câte ori nu s-a întâmplat să-i spui partenerului tău că nu înțelege nimic din ceea ce tu vrei să transmiți? Într-o relație sănătoasă înțelegerea este reciprocă.

Nu înțelegi ce vrea să spună persoana cu care dialoghezi? Adresează întrebări deschise și evită întrebările retorice. Încearcă să păstrezi discuția cât mai calmă, iar dacă simți că lucrurile încep să degenereze este bine să faci o pauză. De exemplu, mergi și fă o plimbare, caută să te liniștești și reia discuția apoi. Comunicarea va avea mai mult succes atunci când emoțiile sunt mai echilibrate.

4. Folosește pronumele ”eu”

Atunci când comunici este indicat să te raportezi la tine și să folosești pronumele ”eu”. De exemplu: eu simt, eu am nevoie, eu vreau etc. Raportarea la propria persoană îl va face pe celălalt să înțeleagă ce anume ne nemulțumește și de ce.

5. Încearcă să te pui în ”papucii” celuilalt

comunicareÎncearcă să te pui în ”papucii” celui cu care comunici și fi dispus să accepți perspectiva și sugestiile lui. Acest tip de exercițiu poate favoriza comunicarea și înțelegerea.

6. Apreciază-l pe celălalt

Într-o relație sănătoasă este important ca fiecare să se simtă apreciat și respectat pentru ceea ce este. Când comunicI este util să identifici ce apreciezi tu la celălalt și să îi spui lucrurile acestea. Există o serie de cercetări care au indicat faptul că persoanele care au relații de succes folosesc în timpul comunicării cu celălalt de 5 ori mai multe declarații pozitive decât negative atunci când discută despre problemele lor.

Într-o relație conflictele sunt inevitabile, însă ele pot influența pozitiv relația dacă sunt îndreptate spre soluție și nu spre creșterea tensiunii.

Cum putem trata constructiv un conflict?
1.Validăm și ne cerem scuze

Îi arătăm partenerului că am înțeles punctul său de vedere și ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce am făcut greșit. Dacă este cazul ne cerem scuze.

2. Schimbăm subiectul de discuție într-un mod cât mai delicat

Dacă observăm că discuția nu duce nicăieri vom încerca să schimbăm subiectul într-un mod delicat astfel încăt celălalt să nu simtă că ignorăm ceea ce dorește să transmită.

3. Folosim umorul

Există situații când umorul ne poate salva. De exemplu, dacă discuțiile sunt pline de elemente negative, este indicat să încercăm să relaxăm atmosfera folosind un anumit tip de umor sau un comportament copilăresc. Este important să fim foarte atenți la felul și la momentul utilizării umorului pentru ca partenerul de comunicare să nu se simtă lezat.

4. Ne folosim de un  cronometru

comunicarePe cât de ciudată pare, pe atât de eficientă este această tehnică. De exemplu, dacă ai rămas blocat într-un argument despre celălalt și acesta pare că nu îți mai acordă atenție, puneți-vă de acord să folosiți un cronometru. Oferă partenerului 5 minunte în care să spună tot ceea ce îi trece prin minte, iar în timpul acesta tu îl vei asculta. Cu toții dorim să fim ascultați și înțeleși, iar acceptarea folosirii unui cronometru va permite fiecărui partener de relație să își exprime preocupările. În acest fel el poate simți că este momentul în care deține controlul asupra procesului de comunicare.

În general, atunci când comunicăm cu o persoană importantă pentru noi, va trebui să încercăm să ascultăm ce are de spus și să evităm să fim defensivi. Am enumerat câteva strategii care pot fi utile într-o comunicare. Puteți să le încercați și să vedeți ce funcționează în cazul vostru. Dă-ți voie să greșești. O relație este un angajament față de tine și față de partener, este o modalitate prin care creșteți și prosperați împreună, iar investiția pe care o vei face într-o relație necesită timp și efort. Rezultatul final poate fi plin de satisfacție în ceea ce privește fericirea și împlinirea emoțională.

 

Sursa:

18 Communication Tips for Couples

 

Submit a Comment

Your email address will not be published.